Internet Marketing Audit
Image default
Zorg

Een tandartspraktijk openen: 5 tips

Na jaren van hard werken, bloed, zweet en tranen, is het moment daar: je bent nu officieel tandarts! Je kunt aan de slag gaan bij een bestaande praktijk, maar het opzetten van je eigen tandartspraktijk is natuurlijk een nog mooier avontuur. Het starten van je eigen praktijk is een flinke investering en vergt een goed doordachte aanpak. Maar als je praktijk eenmaal goed draait, zul je zien dat al die inspanningen en investeringen het dubbel en dwars waard zijn geweest.

De juiste vergunningen en registraties

Registreer je praktijk bij de gemeente waar je je wilt vestigen. Check ook of je praktijklocatie in het bestemmingsplan van die gemeente past. Als je verbouwingen aan het pand wilt doen, heb je een omgevingsvergunning nodig. Dit kun je eenvoudig nagaan op de website van de gemeente. Daarnaast moet je je praktijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Werk je met meer dan tien zorgverleners, dan heb je een extra vergunning nodig om zorg te mogen verlenen. Vraag ook een AGB-code aan, zodat je zorgkosten kunt declareren bij verzekeraars. Begin hier tijdig mee, want deze aanvraag kan wat tijd in beslag nemen.

De uitstraling van je praktijk

Dan heb je een goede locatie nodig. De locatie moet niet alleen aantrekkelijk zijn voor patiënten, maar ook goed bereikbaar en zichtbaar. Gebruik bijvoorbeeld Google Maps om te checken waar concurrenten zitten en krijg zo een beeld van de competitie in jouw gebied. Het uiterlijk van je pand is ook belangrijk: het moet hygiëne en professionaliteit uitstralen. Kies een pand dat aan jouw eisen voldoet of waar je de nodige aanpassingen kunt maken. Denk bij het inrichten aan meer dan alleen de behandelkamers; een comfortabele wachtruimte en een functionele receptie zijn ook belangrijk. Overweeg ook de grootte van je praktijk: hoeveel behandelstoelen heb je nodig en hoeveel ruimte moet er tussen de stoelen zijn voor een efficiënte en aangename werkomgeving?

Regel alle verzekeringen en financiële zaken

Je moet ook de juiste verzekeringen hebben als je een tandartspraktijk opent. Zorg in ieder geval voor een aansprakelijkheidsverzekering, zeker als je personeel in dienst hebt. Deze verzekering dekt je in voor fouten die je medewerkers mogelijk maken. Denk ook aan een rechtsbijstandsverzekering voor juridische conflicten en check of je arbeidsongeschiktheidsverzekering nog past bij je huidige inkomen. Afhankelijk van waar je praktijk zich bevindt, kun je ook overwegen om een inboedel- of opstalverzekering af te sluiten. Daarnaast is een solide administratie cruciaal. Kies voor een betrouwbare accountant die je helpt met de boekhouding en je adviseert over fiscale voordelen. Je bent verplicht om jaarlijks je financiën te rapporteren, dus zorg dat je administratie altijd piekfijn in orde is. Een goede accountant is ontzettend waardevol; hij helpt niet alleen met je jaarrekening, maar geeft ook advies over belastingvoordelen.

Investeer in geschikte apparatuur en personeel

Als je een praktijk opzet, moet je ook de juiste apparatuur aanschaffen. Dit is vaak een flinke investering, dus het is slim om van tevoren precies uit te zoeken wat je nodig hebt, zoals een tandarts stoel, röntgenapparatuur en andere essentiële instrumenten. De kosten hiervan lopen uiteen, dus maak een realistisch financieel plan om deze uitgaven te kunnen dragen. Denk ook na over het personeel dat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld assistenten, een secretaresse of schoonmaakpersoneel nodig? Goed personeel vinden is nodig voor een soepel lopende praktijk. Kijk op vacaturesites om een idee te krijgen van wat je aan salaris kunt verwachten en start op tijd met het wervingsproces.

Een veilige en efficiënte werkomgeving

Je wilt tot slot een actuele Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) hebben om de mogelijke arbeidsrisico’s goed in beeld te hebben. Dit is niet alleen belangrijk om een veilige werkomgeving te garanderen, maar ook om aan de wettelijke eisen te voldoen. Besteed ook aandacht aan het kwaliteitsbeleid. Alle apparatuur moet regelmatig worden nagekeken en onderhouden en registreer je röntgenapparaten correct. Succes!