Internet Marketing Audit
Image default
Gezondheid

Gouden tips voor een betere nachtrust

Ieder mens weet het. Slaap heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Maar toch geven er enorm veel mensen aan dat ze beter willen slapen. Dat ze niet tevreden zijn over hun nachtrust. Een goede nachtrust. Ofwel, onze voornaamste basisbehoefte.

We moeten voortdurend top presteren en top werken, want anders kunnen we de zorgverzekering, hypotheek en huur niet meer betalen. Wij leven in een maatschappij waar veel druk wordt gezet op een individu. Daarnaast hebben we ook nog een gezin en huishouden dat verzorgd moet worden en misschien ook wel kinderen die naar school moeten worden gebracht en vervolgens thuis komen met een enorme berg huiswerk. Het stressgehalte blijft door al deze factoren hoog, en de uurtjes die overblijven voor een goede nachtrust worden steeds minder.

Gevolgen van niet onvoldoende slaap

Voldoende slaap is enorm belangrijk. Het is zelfs al wetenschappelijk bewezen dat slecht slapen de kans vergroot op beroertes, chronische vermoeidheid, obesitas, burn-out, kanker, dementie, diabetes en depressie. Onvoldoende slaap kan zelfs resulteren in gedragsproblematiek en slecht cognitief functioneren. Nadelig dus, zeker voor die prestatiedrang op het school en werk.

Simpele tips voor een betere nachtrust

  1. Bouw voor jezelf een rustgevend ritueel in de avond. Wees er zeker van dat je lichaam en geest voldoende rust ervaren voordat je je ogen sluit. Begin hier ruim een uur voor het slapen mee. Neem eens een lekker een warme douche, lees een boek door, zet de lichten uit of demp ze, en gun je lichaam diepere druk met bijvoorbeeld een verzwaringskussen of verzwaringsdeken.
  2. Hoeveel uur slaap heb jij nodig om de dag erna goed te kunnen functioneren? Het gemiddelde ligt op zo’n 7,5 uur slaap. Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat, maar ook op een vast tijdstip op staat.
  3. Het is niet verstandig, maar toch neemt ruim 80% van de mensen beeldschermen mee naar hun slaapkamer. Deze beeldschermen verhogen hersenactiviteit, terwijl je juist de activiteit van je hersens moet verlagen om beter te kunnen slapen. Zorg dat je 60 minuten voor het slapen gaan geen beeldschermen meer gebruikt en verwijder deze het beste ook uit jouw slaapomgeving, zodat je niet in de verleiding komt.
  4. Als jij in een diepe slaap wilt belanden, dan zou ik de alcohol en cafeïne maar vermijden. Beide hebben ze nadelige gevolgen voor de slaap. Door de cafeïne kom je moeilijk in slaap en door de alcohol blijf je hangen in een lichte slaap, waardoor je lichaam niet tot rust komt. Het ook belangrijk dat je geen maaltijden eet die zwaar zijn. Veel mensen drinken cafeïne houdende dranken en nuttigt alcohol tijdens de avonduren. Niet verstandig dus.
  5. Gun je lichaam en geest momenten in de frisse lucht en zorg dat je voldoende fysiek beweegt. Hierdoor heeft het lichaam aan het eind van de dag een voldaan gevoel waardoor je makkelijker in slaap valt.

Goede nachtrust

Hoe krijg je jouw lichaam voor het slapen gaan in een rustige toestand zodat je beter kan slapen in deze drukke maatschappij? Om goed te slapen is het van belang dat het lichaam rust en veiligheid ervaart, voordat het in een diepe rustige slaap kan vallen. Het lichaam en de hersenen kunnen zich alleen herstellen wanneer ze in een diepe slaap zitten, ook wel de diepe slaapfase en de REM-fase genoemd. 

Een verzwaringsdeken gebruiken

Ben jij zo energiek dat je echt iets meer nodig hebt dan alleen wat bewegen door de dag heen? Of heb je geen tijd voor een avondritueel? SensoLife beschikt over verzwaringskussen of verzwaringsdekens. Het zijn producten met extra gewicht er aan toegevoegd. Dit heeft een positief effect op het in- en doorslapen. Door het gewicht wordt er druk uitgeoefend op de dieper gelegen sensoren in je lichaam. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend wordt er een seint gegeven aan je hersenen dat de omgeving veilig is en je lichaam in rust kan verkeren.

https://www.sensolife.nl/c-4632493/verzwaringsvesten/

Gerelateerde artikelen

Lichamelijke klachten zijn voortaan verleden tijd door Fysio Scherpenzeel

Coaching Deventer als fijne begeleiding

Hier lees je wat een detox sapkuur nu echt voor je doet