Internet Marketing Audit
Image default
Aanbiedingen

Vier factoren om te overwegen voor het kamperen bij het kiezen tussen slaapmat of luchtmatras.

Vier factoren om te overwegen voor het kamperen bij het kiezen tussen slaapmat of luchtmatras.

Bij de keuze tussen een slaapmat en een luchtmatras moet u rekening houden met de isolatie van de matras, de duurzaamheid en het gewicht en de afmetingen. Lichtere kampeeruitrusting is het beste voor meerdaagse trektochten, terwijl u met zwaardere uitrusting kunt volstaan voor autokamperen. Lees verder voor meer informatie.

Wat is een luchtmatras?

Een luchtmatras is een opblaasbaar bed voor gebruik op korte termijn. Hoewel sommige grotere luchtmatrassen geschikt zijn voor thuisgebruik bij het ontvangen van gasten, zijn luchtmatrassen voor kampeertrips kleinere synthetische matten die je kunt oprollen voor onderweg. Opgeblazen biedt een luchtbed een zacht kussen om op te slapen en houdt u uit de buurt van de koude grond als u met een tarp of tent kampeert. Grotere luchtmatrassen 2 personen modellen, en dikke varianten blazen op tot meer dan een meter hoog, terwijl slankere luchtkussens slechts een paar centimeter hoog zijn.

Fabrikanten beoordelen de isolatie van slaapkussens en matrassen met de R-waardeschaal. Hoe hoger de R-waarde, hoe warmer het kussen of de matras. De meeste luchtmatrassen hebben een R-waarde tussen drie en zeven. Er zijn luchtmatrassen die je kunt opblazen met een elektrische luchtpomp, handpomp of voetpomp, en sommige soorten hebben een buis waarin je kunt blazen om ze op te blazen.

Wat is een slaapmatje?

Een slaapmat is een dunne mat die wordt gebruikt om te rusten in een tent of om buiten te kamperen. Gemaakt van dicht schuim of zachte synthetische materialen, biedt een slaapmat een zacht kussen tussen u en de grond. Er zijn vele slaapmatten, waaronder matten van schuim met gesloten cellen, ultralichte slaapmatten die ideaal zijn voor langere trektochten door het binnenland, en opblaasbare slaapmatten die lucht gebruiken om een licht kussen te creëren, vergelijkbaar met een luchtmatras. Door de grote verscheidenheid aan slaapkussens varieert hun R-waarde (een maatstaf voor warmte en isolatie) van één tot zeven.

Slaapmatje vs. luchtmatras: 4 factoren om te overwegen voor het kamperen

Bij de keuze tussen een slaapmatje en een luchtmatras  2 personen moet u rekening houden met de volgende factoren:

Comfort: Een volwaardig luchtbed of opblaasbaar slaapmatje is comfortabeler omdat de lucht meer demping biedt en uw lichaam hoger van de koude grond houdt. Schuimrubberen slaapmatten geven u wat kussen en isolatie, maar kunnen onvoldoende steun bieden aan lichte slapers of zijslapers.

Duurzaamheid: Zowel slaapmatten als luchtbedden kunnen gevoelig zijn voor krassen, scheuren en scheuren, maar luchtbedden zijn gevoeliger voor doorboringen. Een luchtmatras met een lekke band houdt geen lucht meer vast; u kunt een reparatieset bij de hand houden om eventuele gaten te dichten, zodat u toch een goede nachtrust hebt tijdens het kamperen, maar een reparatieset neemt veel ruimte in beslag in uw rugzak en voegt extra gewicht toe. Schuimkussens zijn een duurzamer slaapoppervlak.

Isolatie: Fabrikanten meten de warmte en isolatie van slaapkussens en luchtbedden met behulp van R-waarden. Een hogere R-waarde wijst op een hogere warmteweerstand, wat betekent dat het product kan helpen warmteverlies bij koud weer te voorkomen. Een volwaardig luchtbed heeft een hoge R-waarde door het luchtkussen en de afstand tot de grond. Een lichter schuimrubbermatras verdient een lagere R-waarde, omdat het dunne kampeermateriaal uw lichaamswarmte niet zo doeltreffend vasthoudt. Luchtmatrassen, zelfopblazende kussens en schuimkussens bestaan echter in een groot aantal temperatuurklassen voor zomer- en winterkamperen, dus onderzoek de opties op basis van uw behoeften. Vergeet niet dat uw slaapzak ook een belangrijke rol speelt in hoe warm u het ’s nachts zult hebben.

Gewicht: Een slaapmat of opblaasbare slaapmat is de kleinste en lichtste optie voor wandelaars op lange rugzak- of bergtocht. Ze zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak en inpakbaarheid, u kunt schuimrubberen slaapmatten strak oprollen en in een opbergzak stoppen. Een opblaasbaar luchtkussen moet worden opgeblazen en leeggelaten, maar is zeer licht en draagbaar, afhankelijk van de grootte van uw rugzak. Een luchtmatras of luchtbed is te groot en te zwaar voor lange tochten, maar kan een comfortabele optie zijn voor autokampeerders.

Voorbereiding op tochten in de wildernis

Bepaalde buitenactiviteiten brengen een verhoogd risico op ernstig letsel met zich mee. Scenario’s in de wildernis vereisen een uitgebreide overlevingsuitrusting, inclusief maar niet beperkt tot voedsel, water, kaarten, beschermende kleding en eerste hulp, samen met mentale en fysieke standvastigheid. Dit artikel is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is geen vervanging voor harde vaardigheden en expertise.

 

sleepmat