Internet Marketing Audit
Image default
Woning en Tuin

Waarom is een schoorsteenveegset onmisbaar?

Een schoorsteenveegset behoort tot de standaarduitrusting van iedereen die thuis een open haard, houtkachel of pelletkachel heeft. Waaruit bestaat een schoorsteenveegset eigenlijk? En waarom zijn dit soort sets onmisbaar voor mensen met een eigen haard of kachel? In dit blog lees je alles over de samenstelling, voordelen en gebruikstoepassingen van een schoorsteenveegset.

 

Wat is een schoorsteenveegset voor soort accessoire?

Een schoorsteenveegset is een verzameling gereedschappen die je kunt gebruiken om een schoorsteen aan de binnenkant grondig te reinigen. De set bestaat doorgaans uit stokken waarop nylon of stalen borstels aangebracht kunnen worden, en/of een veer die op de veegset kan worden aangebracht als er sprake is van bochten in de schoorsteen of het rookkanaal.

 

Wat maakt een set om de schoorsteen schoon te maken nu zo onmisbaar?

Het geregeld, minimaal eens per jaar, goed door vegen van de schoorsteen is om meerdere redenen belangrijk. In de eerste plaats voorkomt een goed gereinigde schoorsteen dat een houtkachel of pelletkachel in de schoorsteen brand veroorzaakt. Achterblijvende roetdeeltjes en houtresten zijn namelijk brandgevaarlijk. Een tweede reden om de schoorsteen goed schoon te houden, is het feit dat goed schoongemaakte schoorsteenschachten zorgen voor een betere verbranding en dus een efficiënter energiegebruik. Ten derde is een schone schoorsteen beter voor het binnenklimaat. Het CO2-gehalte, de hoeveelheid fijnstof en roetdeeltjes in de lucht zijn aanzienlijk lager als schoorstenen periodiek goed en grondig schoongemaakt worden.

 

Gebruikstips

Schoorstenen reinigen kan via een reinigingsblok, maar ook door gebruik te maken van een veegset. Met een schoorsteen veegset is de schoorsteenschouw schoon te maken van boven naar beneden of van onder naar boven. Van buitenaf reinigen is het eenvoudigste, werkt het snelste en biedt ook de mogelijkheid om de stofdeeltjes vanuit de schouw op te vangen, wat minder vervuilend is voor het milieu.