Internet Marketing Audit
Image default
Zoekmachine optimalisatie

SEO en SEA

SEO of SEA

Met behulp van online zoekmachines kunnen mensen bedrijven vinden op internet. De meest bekende zoekmachine is Google, en hoe meer een bedrijf opvalt bij deze zoekmachine, des te makkelijker wordt het gevonden. Wanneer iemand op wilt vallen bij google, zijn er twee verschillende, effectieve methoden die gebruikt kunnen worden:
1. SEO (Search Engine Optimilization)
2. SEA (Search Engine Advertising)
Wat deze begrippen precies inhouden en wat de voor- en nadelen zijn, staan op een rijtje in dit artikel.

Hoe werkt SEO

Google zit ingewikkeld in elkaar. Met behulp van een zoekalgoritme komen de zoekresultaten van bepaalde trefwoorden op het computerscherm terecht. Met SEO probeert een bedrijf ervoor te zorgen zo hoog mogelijk in deze ranking terecht te komen, zodat de domeinnaam makkelijker te vinden in. Trefwoorden moeten daarom goed gekozen, en strategisch geplaatst worden. Teksten, maar ook afbeeldingen moeten geoptimaliseerd worden, zodat Google ‘weet’ wat voor informatie er wordt verstrekt op de verschillende pagina’s. Ook meta-titels en meta-beschrijvingen spelen hierbij een belangrijke rol bij SEO. Deze zijn namelijk het eerste wat een potentiele bezoeker leest in de zoekresultaten, voordat hij al dan niet besluit naar de site te gaan. Met behulp van SEO wordt een website getoond in de ranking van google, wanneer iemand opzoek is naar die specifieke informatie. Zo trekt een site die zich focust op SEO niet alleen meer bezoekers aan, maar ook de juiste bezoekers.

Voordelen van SEO

SEO heeft veel voordelen, zoals het feit dat er geen advertentiekosten aan verbonden zijn. Het enige wat een bedrijf erin hoeft te steken is tijd en moeite. Daarnaast zorgt SEO voor duurzame resultaten. Wanneer een website zijn inhoud blijft optimaliseren, zal dit meer bezoekers trekken, waardoor het bedrijf kan groeien. Hoe hoger een bedrijf scoort op de ranking van google, des te geloofwaardiger wordt het bedrijf geacht. Geloofwaardigheid is daarnaast iets wat iemand niet kan kopen, maar waar bezoekers en potentiele klanten wel veel waarde aan hechten. SEO is dus een zeer goede investering.

Nadelen van SEO

SEO is een lange termijn project, waarbij het wel een aantal maanden kan duren voor een bedrijf resultaten ziet. Bovendien is het niet eenvoudig en optimilisatie is een voortdurend proces, aangezien zoekmachines hun algoritmes blijven aanpassen. Een methode die veel wordt toegepast om de SEO score te verbeteren is het plaatsen van SEO artikelen op gastblogs.

 

Wat is SEA?

SEA staat voor zoekmachine adverteren. Een bedrijf betaalt een zoekmachine in ruil voor promotie van een advertentie in de resultaten van de zoekmachine. Wanneer een bedrijf de advertenties op de juiste manier maakt, dan zal de zoekmachine deze op de juiste momenten laten zien, zodat vooral de doelgroep gewezen wordt op de promotie. Een goede advertentie richt zich dus op de juiste doelgroep, en sluit goed aan op de website. Met behulp van SEA kan de zichtbaarheid van een website snel vergroot worden.

Voordelen van SEA

SEA geeft snelle resultaten. De advertenties zijn namelijk direct zichtbaar in de zoekresultaten, waardoor er meer bezoekers worden getrokken naar de website. Op deze manier kan een bedrijf SEA ook gebruiken om te testen of mensen geinteresseerd zijn in nieuwe producten die zij verkopen. SEA geeft gegarandeerd resultaat voor de zichtbaarheid van een bedrijf, aangezien de advertenties verschijnen boven of rechts naast de organische (niet betaalde) zoekresultaten. Op deze manier zien alle potentiele klanten de advertentie. Een ander voordeel van SEA is dat een bedrijf zeer doelgericht te werk kan gaan. Ook kleinere bedrijven kunnen makkelijk gebruik maken van deze manier van adverteren door een regio in te stellen waarbinnen zij hun advertentie willen laten zien. SEA werkt daarnaast ook als een soort van verkooppraatje. De meeste mensen die op de advertentie klikken zijn voor het grootste deel al overtuigd van hetgeen de advertentie aanprijst.

Nadelen van SEA

Zodra een bedrijf stopt met het betalen van de advertentie, zal de advertentie niet meer getoond worden in de zoekresultaten. Hierdoor geeft SEA geen duurzame resultaten. Daarnaast kan het een bedrijf veel geld kosten. Dit is onder andere afhankelijk van de sector, het bereik, en de concurrentie. Iemand die geen verstand van zaken heeft, kan bovendien zijn doelgroep mislopen, waardoor de advertentie zonde van het geld is.

 

https://www.seo-tekstenlatenschrijven.nl/