Internet Marketing Audit
Image default
Aanbiedingen

Wat is catnip?

Wat is catnip?

Veel mensen zijn bekend met catnip, maar niet iedereen weet wat voor soort plant het is of wat de wetenschap is achter de invloed ervan op de stemming en het gedrag van de kat. Dit artikel geeft u enig inzicht in hoe catnip werkt, waarom katten er gek op zijn, en of er zoiets bestaat als een kat die te veel catnip heeft.

Catnip

Wat is catnip? Catnip, of Nepeta cataria, is een algemeen kruid dat behoort tot de muntfamilie. Het is een plant die gemakkelijk te kweken is in Noord-Amerika en heeft vederachtige, lichtgroene bladeren met lavendel bloemen. De bladeren van catnip worden gebruikt om thee van te zetten, en de bloemen zouden hoesten verlichten. Het is ook een hoofdingrediënt in sommige natuurlijke insectensprays.

Welke effecten heeft kattenkruid op mijn kat?

Kattenkruid is een overblijvend kruid uit de muntfamilie labiatae. De term “kattenkruid” zou zijn afgeleid van de reactie van katten op de plant.  Het is de nepetalcataria-variant waar de meeste katten van genieten. 

Wat gebeurt er als mijn kat kattenkruid eet?

Het actieve bestanddeel nepetalacton, is een essentiële olie die het gedrag van huis- en andere kattensoorten verandert.  Ongeveer de helft tot tweederde van de katten reageert op deze olie. Kittens reageren soms niet en ontwikkelen de volledige gedragsverandering pas op oudere leeftijd.

Een typische reactie omvat snuffelen, kauwen, likken, kopschudden, gevolgd door wrijven over de kin, de wang en het lichaam.  Het rollen van het lichaam is vergelijkbaar met oestrische patronen en er wordt gedacht dat het een afrodisiacum is, maar dit is onwaarschijnlijk. Bijkomende reacties zijn strekken, kwijlen, springen, likken, agressie en hyperactiviteit. De zogenaamde “high” duurt meestal vijf tot tien minuten.

Is het schadelijk voor mijn kat?

Nee, katten zullen niet overdoseren omdat ze het meestal weigeren zodra ze genoeg hebben gehad.

Hoe kan ik het mijn kat geven?

  • De meeste dierenwinkels verkopen speeltjes gevuld met kattenkruid!
  • Vers, het kan binnenshuis gekweekt worden
  • Gedroogd, u kunt het op speelgoed of de vloer strooien
  • Spray, ververs oud kattenkruid speelgoed of speelplekken

Hoeveel kan ik geven?

Er is geen specifieke dosis. Indien gedroogd, gewoon een beetje per keer op krabpalen/vloeren etc. Vermijd voeren in de voerbak – als uw kat te veel eet, kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Werkt catnip bij alle katten?

Niet alle katten reageren op de werkzame stof in catnip. Veterinaire studies suggereren dat ongeveer 60% van de katten een gedragsreactie heeft op catnip. Als uw kat niet reageert op catnip, kunt u zilverrank proberen. Er zijn ook aanwijzingen dat de reactie van een kat op catnip een dominante eigenschap is die gebaseerd is op genetica.

Hoe lang werkt catnip?

De effecten van catnip variëren in duur, afhankelijk van de kat. Gewoonlijk duurt het gedrag dat gepaard gaat met het ruiken van catnip ongeveer 10 minuten, waarna het geleidelijk verdwijnt.Het kan dan 30 minuten duren voordat de kat weer gevoelig is voor de effecten. Catnip verliest na verloop van tijd zijn kracht, dus het is aan te raden het in een luchtdichte verpakking te bewaren voor maximale versheid.

Mogen kittens catnip hebben?

Catnip is niet schadelijk voor kittens, maar de meeste katten reageren pas op catnip als ze 6 maanden tot 1 jaar oud zijn. Sommige katten vormen een uitzondering op deze regel, omdat hun gevoeligheid in de loop der jaren langzaam toeneemt.

Kunnen katten catnip eten?

Katten kunnen catnip eten, en het kan zelfs nuttig zijn voor hun spijsverteringskanaal. De catnipplant wordt zelfs bij mensen gebruikt voor zijn anti-diarreemiddelen. Toch is het belangrijk om te voorkomen dat uw kat grote hoeveelheden catnip binnenkrijgt, omdat dit de spijsvertering kan verstoren.

Kunnen katten een overdosis catnip nemen?

Te veel catnip kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij katten, zoals braken, diarree, duizeligheid of problemen met lopen. Gebruik slechts een beetje per keer, en u kunt altijd met uw dierenarts overleggen over de juiste hoeveelheid voor uw kat.

Vers catnip is krachtiger dan de gedroogde vorm, dus u hoeft uw kat er minder van te geven. Het wordt ook aanbevolen om sterk geconcentreerde catnipolie te vermijden vanwege de kracht ervan.

Hoe Catnip te gebruiken

Catnip is verkrijgbaar in vele vormen:

  • Vers catnip (kweek je eigen catnipplant)
  • Gedroogd catnip
  • Catnip sprays of bubbels
  • Speelgoed gevuld met gedroogd catnip

Catnip sprays zijn een goede optie voor katten die een maagklachten krijgen van het innemen van de plant. U kunt het favoriete speeltje van uw kat of de kattenboom of kattenkrabber bespuiten. U kunt ook gedroogd catnip strooien op een kattenboom, krabpaal of kartonnen krabber, of u kunt er een speeltje in rollen.

Hoe maak ik mijn katten blij? Naast catnip kunt u uw katten blij maken met kattenspeeltjes.