Internet Marketing Audit
Image default
Mode en Kleding

Hoe schadelijk is de mode-industrie voor het milieu?

Jaarlijks worden 100 miljard kledingstukken geproduceerd (ter vergelijking: in 2000 waren dat er “slechts” 50 miljard). Veel ervan wordt een paar keer gedragen en dan weggegooid. Artikelen die werden geproduceerd onder massaal gebruik van hulpbronnen en zware milieuvervuiling. In feite is de mode-industrie smerig! Echt smerig. Meer bepaald is het de vuilste industrie ter wereld, vlak na de olie-industrie.

Voor de productie van één spijkerbroek wordt ongeveer 7000 liter water gebruikt. 3500 kankerverwekkende, hormonaal actieve of anderszins giftige chemicaliën worden door de textielindustrie gebruikt om grondstoffen te verwerken tot kleurrijk bedrukte kleding. Zelfs daarvoor is het beter om te kiezen voor duurzame jeans.

Voor één kilo katoen is 3,6 tot 26,9 kubieke meter nodig – dat zijn 25 tot 187 badkuipen vol water.

De mode-industrie produceert elk jaar 1,2 biljoen CO₂. Dat is meer klimaatschadelijke CO₂ dan alle internationale vluchten en scheepsreizen bij elkaar!

Wat gebeurt er met oude kleren?
Elk jaar belandt ongeveer 1 miljoen ton mode in de gebruikte kledinginzameling.

Of u uw oude kleren nu in een container gooit, inlevert bij hulporganisaties of andere afvalverwerkingsbedrijven – de stappen zijn altijd dezelfde:
Eerst wordt de kleding gecontroleerd en gesorteerd – daarna wordt ze verkocht of gedoneerd. Kleren die niet meer draagbaar zijn, worden bijvoorbeeld verwerkt tot isolatiemateriaal of zelfs verbrand.

Aangezien echter elk artikel met de hand wordt gecontroleerd en er dankzij de snelle mode steeds meer kledingstukken van mindere kwaliteit binnenkomen, wordt de zaak steeds minder aantrekkelijk en kan het zelfs zo zijn dat er op een gegeven moment een vergoeding wordt gevraagd voor het inleveren van oude kleding. De fast fashion afdankertjes zijn niet draagbaar of op een andere manier bruikbaar – het is gewoon troep.

Kies daarom voor duurzame kleding en eerlijke kleding, van duurzame kledingmerken zoals ADUH!